repertuar

wczoraj
dzisiaj
jutro
PWŚCPSN
loading

dzisiaj

 
0
strona główna
Czerwona obsesja reż. Warwick Ross, David Roach
Aktualności

5. kuchnia+ food film fest 2013

13 lis

Od 22 - 24 listopada w Kinie Nowe Horyzonty.

Organizowany przez kanał kulinarny kuchnia+ przegląd  filmów kulinarnych 5. kuchnia+ food film fest to aż 13 tytułów o różnych aspektach gotowania i jedzenia. Wśród nich dokumenty z Europy, Azji, Ameryki Północnej i Australii oraz indyjska fabuła Smak curry. Widzowie obejrzą m.in. film o chińskim szaleństwie na punkcie wina z Bordeaux, o kulinarnych skarbach Tybetu i Alp, farmerskim obliczu brytyjskiego następcy tronu i o projektowaniu jedzenia przez ekipę słynnej restauracji elBulli.

Tegoroczny kuchnia+ food film fest odbędzie się w dniach 22 - 24 listopada, po raz pierwszy w czterech miastach: Warszawie, Poznaniu, Gdańsku i Wrocławiu. W czwartek 21 listopada w warszawskim kinie Kultura odbędzie się uroczyste otwarcie przeglądu. W jego trakcie zaproszeni goście obejrzą Czerwoną obsesję.

Program przeglądu podzielony jest na trzy dni, a każdy z nich poświęcony jest innej tematyce. Każdemu blokowi filmowemu towarzyszy dyskusja z twórcami lub ekspertami oraz poczęstunek związany z tematyką filmu. Zapraszamy także na wydarzenia towarzyszące przeglądowi.

Sprzedaż biletów on-line i w kasach kina rozpoczyna się 8 listopada.

W programie:

piątek, 22 listopada 2013

17.00   Skarby kuchni tybetańskiej + Kulinarne dziedzictwo Alp

Gość i poczęstunek: Culinary Solution

20.00   Ostatni ocean

Gość: Emilia Szczęsna – przedstawicielka Stawów Milickich
           

sobota, 23 listopada 2013

11.00 Warsztaty kulinarne dla dzieci w Kinie Nowe Horyzonty (liczba miejsc ograniczona - 50 dzieci) 

kup bilet

13.00   Farmer i jego książę

Gość: Ewelina Żygadło (członkini Slow Food, rolniczka ekologiczna z okolic Wrocławia)

Poczęstunek: Restauracja Lwia Brama

15.00   Gorzki smak czekolady + Fair trade - sprawiedliwy handel?

Gość: Borys Bieńkowski – kierownik naukowego projektu badawczego „Funkcjonowanie społeczności producenckich Fair Trade"

Poczęstunek: Bistro Od Koochni

17.30   Co kryje Coca-Cola? + Parcie na żarcie

Gość: Agata Anioł – blogerka kulinarna „Kuchnia w formie”

Poczęstunek: Central Cafe

20.00   Czerwona obsesja

Gość: Łukasz Grabowiec z Centrum Wina

Poczęstunek: Centrum Wina

21.45 Kolacja filmowa w Hotelu Monopol, inspirowana filmem Czerwona obsesja (liczba miejsc ograniczona - 100 osób)

kup bilet (sprzedaż potrwa do godz. 14.00, 23.11)

 

niedziela, 24 listopada 2013

11.00 Filmowe śniadanie w Kinie Nowe Horyzonty (liczba miejsc ograniczona - 50 osób)

kup bilet

15.00   elBulli - kulinarny interface

Gość: przedstawiciele restauracji Szajnochy 11

Poczęstunek: Restauracja „Szajnochy 11” – instalacja „Cztery żywioły”

17.30   Somm + Mistrzowie herbaty

Goście: Piotr Mońka – Czajownia, Ryszard Gut – Winnica Świdnicka

Poczęstunek: Czajownia, Winnica Świdnicka, Chocofee

20:00   Smak curry

Gość: Borys Bińkowski – kierownik naukowego projektu badawczego „Funkcjonowanie społeczności producenckich Fair Trade"

Poczęstunek: Bistro Nowe Horyzonty

Ponadto (24.11):

10.00 - 15.00 Smakowity Kiermasz w Kinie Nowe Horyzonty

kuchnia+ food film fest to nie tylko święto kulinarnego kina, ale również Smakowity Kiermasz produktów regionalnych oraz książek o kuchni. Miłośnicy slow food będą mogli zasmakować w wyrobach z regionu Dolnego Śląska oraz zrobić zakupy u lokalnych producentów.

W tym roku swoje produkty zaprezentują m.in.: Miód od Turka; Sery Łomnickie; Produkty z Gór Sowich; Cydr Melimelum; Praliny Chocoffee; Naturalne Soki Kasieńka.

Na Smakowitym Kiermaszu będzie można kupić także świeże owoce i warzywa od Wesołego Korniszonka, tradycyjne wędliny i domowe wypieki.

czytaj także

Polub nas

Bądź na bieżąco, dołącz do newslettera!