Od 22 - 24 listopada w Kinie Nowe Horyzonty.
Organizowany przez kanał kulinarny kuchnia+ przegląd filmów kulinarnych 5. kuchnia+ food film fest to aż 13 tytułów o różnych aspektach gotowania i jedzenia. Wśród nich dokumenty z Europy, Azji, Ameryki Północnej i Australii oraz indyjska fabuła Smak curry. Widzowie obejrzą m.in. film o chińskim szaleństwie na punkcie wina z Bordeaux, o kulinarnych skarbach Tybetu i Alp, farmerskim obliczu brytyjskiego następcy tronu i o projektowaniu jedzenia przez ekipę słynnej restauracji elBulli.
Tegoroczny kuchnia+ food film fest odbędzie się w dniach 22 - 24 listopada, po raz pierwszy w czterech miastach: Warszawie, Poznaniu, Gdańsku i Wrocławiu. W czwartek 21 listopada w warszawskim kinie Kultura odbędzie się uroczyste otwarcie przeglądu. W jego trakcie zaproszeni goście obejrzą Czerwoną obsesję.
Program przeglądu podzielony jest na trzy dni, a każdy z nich poświęcony jest innej tematyce. Każdemu blokowi filmowemu towarzyszy dyskusja z twórcami lub ekspertami oraz poczęstunek związany z tematyką filmu. Zapraszamy także na wydarzenia towarzyszące przeglądowi.
Sprzedaż biletów on-line i w kasach kina rozpoczyna się 8 listopada.
W programie:
piątek, 22 listopada 2013
17.00 Skarby kuchni tybetańskiej + Kulinarne dziedzictwo Alp
Gość i poczęstunek: Culinary Solution
20.00 Ostatni ocean
Gość: Emilia Szczęsna – przedstawicielka Stawów Milickich
sobota, 23 listopada 2013
11.00 Warsztaty kulinarne dla dzieci w Kinie Nowe Horyzonty (liczba miejsc ograniczona - 50 dzieci)
13.00 Farmer i jego książę
Gość: Ewelina Żygadło (członkini Slow Food, rolniczka ekologiczna z okolic Wrocławia)
Poczęstunek: Restauracja Lwia Brama
15.00 Gorzki smak czekolady + Fair trade - sprawiedliwy handel?
Gość: Borys Bieńkowski – kierownik naukowego projektu badawczego „Funkcjonowanie społeczności producenckich Fair Trade"
Poczęstunek: Bistro Od Koochni
17.30 Co kryje Coca-Cola? + Parcie na żarcie
Gość: Agata Anioł – blogerka kulinarna „Kuchnia w formie”
Poczęstunek: Central Cafe
20.00 Czerwona obsesja
Gość: Łukasz Grabowiec z Centrum Wina
Poczęstunek: Centrum Wina
21.45 Kolacja filmowa w Hotelu Monopol, inspirowana filmem Czerwona obsesja (liczba miejsc ograniczona - 100 osób)
kup bilet (sprzedaż potrwa do godz. 14.00, 23.11)
niedziela, 24 listopada 2013
11.00 Filmowe śniadanie w Kinie Nowe Horyzonty (liczba miejsc ograniczona - 50 osób)
15.00 elBulli - kulinarny interface
Gość: przedstawiciele restauracji Szajnochy 11
Poczęstunek: Restauracja „Szajnochy 11” – instalacja „Cztery żywioły”
17.30 Somm + Mistrzowie herbaty
Goście: Piotr Mońka – Czajownia, Ryszard Gut – Winnica Świdnicka
Poczęstunek: Czajownia, Winnica Świdnicka, Chocofee
20:00 Smak curry
Gość: Borys Bińkowski – kierownik naukowego projektu badawczego „Funkcjonowanie społeczności producenckich Fair Trade"
Poczęstunek: Bistro Nowe Horyzonty
Ponadto (24.11):
10.00 - 15.00 Smakowity Kiermasz w Kinie Nowe Horyzonty
kuchnia+ food film fest to nie tylko święto kulinarnego kina, ale również Smakowity Kiermasz produktów regionalnych oraz książek o kuchni. Miłośnicy slow food będą mogli zasmakować w wyrobach z regionu Dolnego Śląska oraz zrobić zakupy u lokalnych producentów.
W tym roku swoje produkty zaprezentują m.in.: Miód od Turka; Sery Łomnickie; Produkty z Gór Sowich; Cydr Melimelum; Praliny Chocoffee; Naturalne Soki Kasieńka.
Na Smakowitym Kiermaszu będzie można kupić także świeże owoce i warzywa od Wesołego Korniszonka, tradycyjne wędliny i domowe wypieki.