Juan Mari Arzak od 45 lat specjalizuje się w awangardowej kuchni. Dzięki swojej kreatywności, osobowości i umiejętnościom stał się jednym z najbardziej uznanych szefów kuchni na świecie. Jego restauracja Arzak w San Sebastián ma trzy gwiazdki Michelina nieprzerwanie od 1989 roku. To przede wszystkim jemu zawdzięczamy rewolucję w baskijskiej (i nie tylko) gastronomii i pełną innowacji i nowoczesnych technik Nową Kuchnię Baskijską, nad którą zaczął pracować już w latach 70. Film, choć zrobiony kilka lat temu, nadal pozostaje aktualny. Przedstawia unikalną wizję kuchni Arzaka i jego kulinarną wrażliwość.
Urodził w 1957 roku w Hiszpanii, mieszka w Hendaye we Francji. Reżyser filmów dokumentalnych i telewizyjnych (współpracuje na stałe z telewizją EiTB), dziennikarz, autor kilku książek poświęconych gastronomii – specjalizuje się w kuchni Kraju Basków. Na początku lat 70. był zaangażowany w ruch Nowej Kuchni Baskijskiej, współpracował z wieloma wybitnymi szefami kuchni.
2009 Juan Maria Arzak: dom jest światem / Juan Maria Arzak: etxe bat da mundua
2009 Martin Baresetagui: kuchnia numerów / Martin Baresetagui: la cocina de los numeros