Portret Eneko Atxy, młodego baskijskiego kucharza stojącego na czele restauracji Azurmendi, odznaczonej trzema gwiazdkami Michelina. W swojej pracy Atxa łączy tradycję i nowoczesność. Jego kuchnię, zakorzenioną w lokalnych zwyczajach korzenie i otwartą na nowe doznania, należy pokazać w odpowiedniej scenerii – jest nią właśnie Azurmendi.
Urodził w 1957 roku w Hiszpanii, mieszka w Hendaye we Francji. Reżyser filmów dokumentalnych i telewizyjnych (współpracuje na stałe z telewizją EiTB), dziennikarz, autor kilku książek poświęconych gastronomii – specjalizuje się w kuchni Kraju Basków. Na początku lat 70. był zaangażowany w ruch Nowej Kuchni Baskijskiej, współpracował z wieloma wybitnymi szefami kuchni.
2009 Juan Maria Arzak: dom jest światem / Juan Maria Arzak: etxe bat da mundua
2009 Martin Baresetagui: kuchnia numerów / Martin Baresetagui: la cocina de los numeros