Dlaczego Kraj Basków uważa się za świątynię współczesnej gastronomii, a San Sebastián jest miastem z największą liczbą restauracji, którym przyznano gwiazdki Michelina, na kilometr kwadratowy? Francisco Javier Gutiérrez Pereda i Jon Arregui w swoim dokumencie pokazują dorobek grupy szefów kuchni tworzących na przestrzeni lat ten fenomen, który doprowadził do narodzin światowego trendu zwanego Nową Baskijską Kuchnią. Wśród szefów kuchni, o których opowiadają, znaleźli się: Luis Irizar, Pedro Subijana, Hilario Arbelaitz, Juan Mari Arzak, Karlos Arguiñano oraz ich następcy: Martín Berasategui, Andoni Luis Aduriz, Aitor Elizegi, Josean Alija. Rozwijając i unowocześniając kuchnię baskijską, mieli wpływ na całą kulturę. Film stanie się pretekstem i inspiracją dla specjalnej kolacji, którą po sobotnim pokazie przygotują wspólnie baskijscy i polscy szefowie kuchni.
Reżyserwoał programy w firmie Digytal Audiovisuales (1996-2011). Pracował przy programach informacyjnych (reżyseruje program 60 minutos) oraz dokumentalnych, w tym Durango, el bombardeo silenciado (2007) i El cónclave Negro (2008).
2013 Kuchnia Basków na szczycie / Euskadi, cocina en la cumbre
Jest reaktorem i reżyserem w Digytal Audiovisuales. Realizuje filmy promocyjne dla instytucji i korporacji, zajmuje się postprodukcją filmów dokumentalnych i programów telewizyjnych, a także reżyserią filmów dokumentalnych (Athletic bihotzez i El Espiritude San Mames).
2013 Kuchnia Basków na szczycie / Euskadi, cocina en la cumbre